Apsis Editör Ekibi
3 Ağustos 2024

Yeşil Dönüşüm Destek Programı Çağrısı Yayımlandı!

Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların desteklenmesi amacıyla Yeşil Dönüşüm Destek Programı doğrultusunda işletmelere destek sağlanmak üzere 26/07/2024 tarihinde çağrı yayımlanmıştır.

İmalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabildiği program Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamında yeşil dönüşümüne yönelik yapılacak iyileştirmeler için 3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın Öncelikli Yatırımlara uygulanan ve aşağıda belirtilen destekler sağlanacaktır.

  • KDV İstisnası
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti (ithal makine-teçhizat için)
  • Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi (toplam yatırımın 5. Bölge için %40’ı veya 6. Bölge için %50’si)
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (toplam yatırımın 5. Bölge için %35’i 7 yıl süreyle, 6. Bölge için destek limiti olmadan 10 yıl süreyle)
  • Faiz/Kâr Payı Desteği

Yapılan yatırım bölgesine bakılmaksınız 5. bölge desteği sunulacak olup, ancak 6. Bölgede yapılacak yatırımlarında kendi bölgesine (6. bölge) ait destekler verilecektir.

Projeye İlişkin Hususlar

Programa başvuru sürecinde, yatırımcılardan yeşil dönüşüme yönelik orta ve uzun vadeli planlamalarını ve Yeşil Dönüşüm Destek Programı’na başvuracakları proje bilgilerini içeren Yol Haritası Raporu sunmaları beklenmektedir. Başvuru işlemleri, başvuru formunun çevrimiçi olarak doldurulması akabinde en geç 40 gün içinde Yol Haritası Raporunun yüklenmesi ile tamamlanabilmektedir.

Proje başvurusunda Yol Haritası Raporunun hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde rol almak üzere en az 3 kişiden oluşan Yeşil Dönüşüm Ekibi oluşturulmalıdır. Yeşil dönüşüm ekibinin süreçlerini koordine edecek ve tesis bünyesinde yeşil dönüşüm kültürünün yerleşmesini sağlayacak bir Yeşil Dönüşüm Lideri belirlemelidir.

Projede, miktarsal veya oransal olarak somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren bir veya birden çok proje hedefi belirlenmelidir. Proje hedefi, aşağıdaki performans göstergelerinin en az birinde iyileştirme sağlamalıdır.

  • Enerji tüketimi
  • Sera gazı emisyon miktarı
  • Hava kirletici emisyon miktarı
  • Karbon ayak izi
  • Su ayak izi
  • Hammadde tüketimi
  • Atık miktarı
  • Su tüketimi
  • Atık su miktarı
  • Atık su kirlilik yükü
  • Tesis atıklarından geri dönüştürülmüş girdi miktarı

Projenin başarısı, yatırımcının kendisi tarafından her bir gösterge bazında belirleyeceği hedefi başarması ile ölçülecektir. Proje kapsamında, yatırımcı tarafından belirlenen her bir performans göstergesi hedefinin en az %75 oranında gerçekleştirilmesi başarı açısından esas olup, hedeflenen iyileştirmenin talep edilecek destek unsurları ile uyumlu olması gereklidir.

Desteğin Kapsamı

Desteklenecek projeler, imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin üretim tesisi ve yardımcı birimleriyle sınırlı kalmak kaydıyla proje hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilir.

Program kapsamında mevcut tesise yapılacak ilave yeni yatırımlar dışında kalan komple yeni yatırımlar ile yeşil dönüşüm sürecinde kullanılacak teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesi veya üretilmesine yönelik Ar-Ge veya yatırım faaliyetleri için destek sağlanmaz. Proje kapsamında yenilenebilir enerji üretimi tesisi kurulmasına yönelik faaliyetler, Kararın 17’nci maddesi kapsamında ayrı bir yatırım teşvik belgesi ile desteklenebilir.

Proje Başvuru Süreci ve Aşamalar

Proje başvurusu, aşağıdaki adımların yürütülmesiyle tamamlanabilmektedir.

  1. Tesisin mevcut durumu değerlendirilerek iyileştirme yapılacak yeşil dönüşüm uygulama alanı belirlenir.
  2. İyileştirme alanından etkilenecek göstergeler için geçerli bilimsel teknikler dikkate alınarak ölçüm yapılır veya yaptırılır.
  3. Miktarsal veya oransal olarak somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren proje hedefleri belirlenir.
  4. Hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilmesi gerekli yeşil dönüşüm uygulamaları belirlenir.
  5. Projede yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetleri belirlenir.
  6. Çevrimiçi olarak başvuru formu doldurulur ve Yol Haritası Raporu yüklenir.

Detaylı bilgi ve hizmet alımı için bize ulaşın!


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp