Yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler ve yenilik projeleri desteklenmektedir.
AR-GE: Bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temelde yürütülen yenilikçi faaliyetler ve oluşan bilgi birikiminin yeni uygulamalarda (ürün, süreç) kullanımı için yapılan çalışmalardır.
Yenilik: Bir fikri, geliştirilmiş, iyileştirilmiş ya da yeni ve satılabilir bir ürüne veya sürece dönüştürmeye yönelik bir dizi bilimsel, teknolojik, mali ve ticari faaliyetlerdir.
1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
Program süresi: 18 ay
Destek oranı: %75 (geri ödemesiz)
Destek Türü: Hibe (geri ödemesiz)
Proje bütçesi en fazla 2.400.000 TL’dir.
Desteklenen Giderler
- Personel giderleri
- Seyahat giderleri
- Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri
- Malzeme ve sarf giderleri
- Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri
- Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri
Satın alınan ürünlerin yerli malı olması durumunda destek oranı 15 puan artırılarak %90 olarak uygulanır.
Proje kapsamında Ekonomik Fizibilite Raporu hazırlanmasında hizmet alındıysa 100.000 TL’ye kadar, Proje Önerileri Bilgileri Formu (AGY 101) ve AR-GE Yardım İstek Formu (AGY 301) dokümanlarının hazırlanması konusunda hizmet alındıysa 55.000 TL’ye kadar destek verilir. Ayrıca, firma ortağı ve yönetim kurulu üyesi haricinde projenin fikir sahibi araştırmacısına 40.000 TL ödül verilir.
Belirli şartlara göre projenin %30'u kadar ön ödeme yapılmaktadır. Talep edilen tutara göre teminat mektubu/kefalet veya senet karşılığı ödeme yapılmaktadır.
1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Başvuru Süresi
Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki çağrı açılmaktadır. Bu kapsamda ilk çağrı 02.01.2025 tarihinde açılmıştır. Ön kayıt için son başvuru tarihi 17.03.2025 olarak belirlenmiştir. Proje önerilerinin gönderilebileceği son tarih ise 19.03.2025'tir.
1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Şartları
Sermaye şirketi (Limited veya Anonim şirket gibi) statüsündeki KOBİ'ler başvurabilmektedir.
Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilir.
Bir çağrıda bir kuruluş en fazla 2 projeyle başvurabilir. Toplamda ise en az 2’si ortaklı olmak şartıyla 5 proje için başvuru yapabilir.
Çağrı dokümanında aksi belirtilmediyse, projeler için konu sınırlaması yoktur. Ancak TÜBİTAK’ın belirlediği Ar-Ge ve yenilik konu başlıklarına değerlendirmede öncelik verilecektir. 2024-2025 yılı öncelikli Ar-Ge ve yenilik konuları şunlardır;
Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası
Demir-Çelik, Alüminyum, Kimyasal, Plastik, Çimento ve Gübre sektörleri.
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyum
İklim Değişikliği, Çevre ve Biyoçeşitlilik, Temiz ve Döngüsel Ekonomi, Temiz, Erişilebilir ve Güvenli Enerji Arzı, Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım.
Afet Öncesi, Sırası ve Sonrasına Yönelik Araştırmalar ve Teknolojiler
Deprem Araştırmaları, Su Taşkınları (Sel), Çığ ve Heyelan, Yangın
Dijital Teknolojiler
Yapay Zekâ Teknolojileri, Büyük Veri ve Bulut Bilişim, Siber Güvenlik Teknolojileri, 6G Teknolojileri, Dijital Oyun Teknolojileri, Mikro-Nano-Opto-ElektroMekanik Sistemler (MNOEMS), Yarı İletken Teknolojileri, İleri Fotonik ve Kuantum Teknolojileri.
Öncelikli Sektör ve Gelişme Alanlarına Hizmet Eden Yenilikçi Teknolojiler
İleri Malzeme Teknolojileri, Motor Teknolojileri, Sağlık Teknolojileri, Bitkisel Kaynaklardan Değerli Kimyasallar, Kimyasal ve Biyolojik Savunma, Çift Kullanımlı (Dual Use) Teknolojiler, Gıda Sektörüne Yönelik Yenilikçi Teknolojiler, Otomotiv Sektörüne Yönelik Yenilikçi Teknolojiler, Elektronik Sektöründe Yenilikçi Sensörler ve Sensör Ağları.
1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Hedefi
Bu program ile KOBİ ölçeğindeki kuruluşlar için aşağıda belirtilen hedeflerin yakalanması amaçlanıyor.
- Teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları.
- Sistematik proje yapabilmeleri.
- Katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri.
- Kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olmaları.
- Ulusal ve uluslararası destek programlarında daha etkin yer almaları.
Projeler, Endüstriyel Ar-Ge İçeriği, Teknoloji Düzeyi, Yenilikçi Yönü, Proje Planının ve Kuruluş Altyapısının Proje İçin Uygunluğu, Proje Çıktılarının Ekonomik Yarara ve Ulusal Kazanıma Dönüşebilirliği açısından değerlendirilmektedir.
1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Başvuru Süreci
Projeler, belirtilen süre aralığında Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi üzerinden TÜBİTAK'a sunulmaktadır. Sunulan projeler alanında uzman kişiler ve kurullar tarafından değerlendirilir ve uygun bulunan projeler desteklenir.
Proje süresi içinde altışar aylık dönemlerde proje giderlerini ve proje faaliyetlerini içeren dönem raporu TÜBİTAK’a sunulur. Alanında uzman bir izleyici TÜBİTAK tarafından görevlendirilir. Görevli uzman projenin ilerleyişini izler ve destek ödemesi yapılır.
Projenin son döneminde ilave olarak bir Proje Sonuç Raporu hazırlanır.
Tamamlanan projenin Ticarileşme Süreçleri 5 yıl boyunca takip edilir.
Sizler İçin Ne Yapıyoruz?
Fikirlerinizin en doğru şekilde projelendirilmesi ve onaylanan projelerinizin hesaplarınıza yatırılmasına kadar tüm süreçte deneyimli ve profesyonel ekibimizle yanınızdayız!
Detaylı bilgi ve hizmet alımı için bize e-posta gönderebilir ya da bizi arayabilirsiniz.