Tasarımcı Şirket ve Tasarım Ofisi Desteği
Tasarımcı şirketler ile tasarım ofislerinin yurt dışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla aşağıda belirtilen giderleri 4 yıl süreyle, %50 oranında ve yıllık 13.977.163 TL'ye kadar desteklenir.
Destek Unsuru | Tasarımcı Şirket Destek Üst Limiti | Tasarım Ofisi Destek Üst Limiti |
Tanıtım harcamaları ve yurt dışı fuar katılımlarına ilişkin giderler | 4.193.767 TL | 3.354.859 TL |
Yurt dışı birimlerin konsept mimari çalışmaları ve kurulum/dekorasyon giderleri | 1.397.407 TL | 838.135 TL |
Yurt dışı birimlerin brüt kira ve kira danışmanlığı giderleri ile vergi/resim/harç giderleri | 2.795.587 TL | 2.236.315 TL |
Patent/faydalı model/endüstriyel tasarım tescili ve yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma giderleri | 698.317 TL | 838.135 TL |
Tasarımcı/modelist istihdamı için brüt ücret desteği | 2.096.497 TL | 4.473.403 TL |
Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak üzere alınan danışmanlık giderleri | 2.795.587 TL | 2.236.315 TL |
Tasarımcı şirket/tasarım ofisinin destek unsurlarından yararlanabilmesi için destek kapsamına alınması gerekir. Destek kapsamına alınma başvurusunda bulunan tasarımcı şirket/tasarım ofisi, aşağıda belirtilen konularda incelenir ve düzeyi belirlenir.
- Stratejik planlama (iş planları)
- Marka yönetimi
- Pazarlama, müşteri ve ticaret yönetimi
- Tasarım süreç yönetimi (Bilgi sistemleri yönetimi bu kapsamda değerlendirilir)
- Organizasyon ve insan kaynakları
Tasarımcı şirket/tasarım ofisinin destek unsurlarından yararlandırılabilmesi için tasarımcı/tasarımcıların şirket hissesinin %50’den fazlasına sahip olması ve tasarımcı şirket/tasarım ofisi ortağı tasarımcı/tasarımcıların üniversitelerin endüstriyel tasarım veya moda tasarımı ile ilgili bölümlerinden en az lisans derecesi ile mezun olması gerekir.
Tanıtım Harcamaları ve Yurt Dışı Fuar Katılım Giderlerinin Desteklenmesi
Aşağıda belirtilen tanıtım harcamaları ve yurt dışı fuar katılımlarına ilişkin giderlerin %50'si, Tasarımcı Şirket için 2.714.500 TL'ye, Tasarım Ofisi için 2.171.500 TL'ye kadar 4 yıl süreyle desteklenir.
Münhasıran bayilere yönelik olarak düzenlenen etkinlikler (yurt dışına yönelik olan ürün lansmanı hariç) destek kapsamında değerlendirilmez.
Alt markaların kullanıldığı tanıtım faaliyetleri ile fuar katılımlarına ilişkin giderlerinin desteklenmesi için, alt marka isim/logosunun destek kapsamındaki marka isim/logosu ile birlikte kullanılması gerekir.
Küresel bir yabancı marka ile gerçekleştirilen birlikte markalama (co-branding) faaliyetleri, küresel yabancı markanın destek kapsamındaki markanın önüne geçmemesi koşuluyla; iki markanın birleşimi olan yeni ürünlerin tanıtımı, ürün içeriğine yönelik tanıtım (ingredient branding), sembolik karakterlerle yapılan tanıtım ile uluslararası örgütler tarafından yürütülen sosyal amaçlı kampanyalara yönelik tanıtımlar kapsamında desteklenir. Ancak destek kapsamındaki markanın küresel yabancı markanın ana sanayi tedarikçisi/üreticisi olması halinde birlikte markalama (co-branding) faaliyetine yönelik harcamalar desteklenmez.
Destek kapsamındaki tasarımcı şirket/tasarım ofisinin katılım sağladığı yurt dışı fuarlara ilişkin aşağıda belirtilen giderler desteklenir.
- Stant alanına ilişkin kira, tasarım, dekorasyon, nakliye, ısıtma, elektrik, su, internet, temizlik, güvenlik ve sigorta giderleri ile fuar katılım sözleşmesinde yer alan diğer kalemler.
- Organizatör tarafından gerçekleştirilen fuar tanıtım faaliyetlerine katılım; afiş/broşür/el ilanı; gazete/dergi reklamları; katalog/kartela; elektronik ekran; billboard/pano/tabela; bina/cephe/duvar/çatı reklamı; durak/taşıtlarda yer alan reklam/giydirme; defile/gösteri/kokteyl; satışa konu olmayan ve üzerinde markanın yer aldığı promosyon (tanıtım) malzemeleri ile tanıtım malzemelerinin nakliye giderleri.
Destek Kapsamında Değerlendirilen Tanıtım Faaliyetleri
- TV/Radyo reklamları
- TV/Radyo reklam yayın telifi
- TV/Radyo reklam videolarının ülke bazlı adaptasyonu
- TV/Radyo programlarına sponsorluk
- E-ticaret sitelerine üyelik
- İnternet ortamında verilen reklamlar
- Online satış sitesi tasarımı/bakımı/güncellemesi
- Sosyal medyada verilen reklamlar
- İnternet sitesi tasarımı/bakımı/güncellemesi
- Akıllı cihazlara yönelik uygulama giderleri
- Yabancı dilde hazırlanmış dijital kataloglara ilişkin giderler
- Arama motorlarında marka tanıtımı
- Dijital platformlarda marka tanıtımı (Dijital pazaryeri hariç)
- Arama motoru optimizasyonu/uygulama mağazası optimizasyonu/içerik optimizasyonu
- Afiş/Broşür/El İlanı
- Gazete/dergi reklamları
- Periyodik mağaza dergilerinde/kataloglarında yer alma/reklam verme
- Katalog/kartela
- Elektronik ekranlar
- Billboard/pano/tabela
- Bina/cephe/duvar/çatı reklamı
- Durak/taşıtlarda yer alan reklam/giydirme
- Totem reklamı
- Defile/gösteri/özel sergi/lansman/basın tanıtımı/kokteyl/seminer/konferans düzenleme faaliyetleri
- Marka promosyon/iletişim/basın ve halkla ilişkiler ajansı ücretleri/komisyonları
- Ürünlerin satışa sunulduğu raf/reyonlarda ürünü ön plana çıkarmaya yönelik giderler
- Satışa konu olmayan ve üzerinde markanın yer aldığı promosyon (tanıtım) malzemeleri
- Markaya konu ürüne ilişkin tasarlanıp üretilmiş numune ve kataloglar
- 3 aya kadar geçici (pop-up) mağazacılık gideri
- Tanıtım filmi yapımı
- Sinema reklamı
- Sponsorluk
- Toplu e-posta/SMS/MMS gönderimi
- Film/dizi/belgesel/TV programı/dijital oyunlarda ürün yerleştirme
- Web3 mağaza tasarımı, kurulumu, aylık hosting giderleri ve bu mağazaların tanıtımı
- Sosyal medya etkileyicisi (influencer) aracılığıyla yapılan tanıtımlar
Desteklenmeyen Faaliyetler
- Ulaşım ve konaklama giderleri
- Tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri
- Türkçe yapılan tanıtım harcamaları
- Yurt içine yönelik tanıtım harcamaları
- Yurt dışında Türkçe yayın yapan yayın organlarında yayınlanan tanıtım harcamaları
Yurt Dışı Birimlere İlişkin Giderlerin Desteklenmesi
Tasarımcı şirket/tasarım ofisinin destek kapsamındaki markalı ürünleriyle ilgili olarak kiraladıkları yurt dışı birimlerine ilişkin zorunlu vergiler dahil brüt kira, belediye giderleri, komisyon, konsept mimari çalışmaları, kurulum/dekorasyon giderleri ile yurt dışı birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması ve hukuki danışmanlık giderleri desteklenir.
Destek kapsamındaki tasarımcı şirketin/tasarım ofisin kendi bayi/temsilcisinden sağladığı kiralama hizmeti destek kapsamında değerlendirilmez.
Yurt dışı birimlere ilişkin kurulum/dekorasyon giderlerinin desteklenmesi için öncelikle kira giderlerinin destek kapsamında olması gerekmektedir. Kurulum/dekorasyon giderleri kapsamında tasarımcı şirket/tasarım ofisinin; marka ve logoyu gösterir tabela, kepenk sistemi, kamera güvenlik sistemi, ürünler için güvenlik sistemi, alarm sistemi, yer ve duvar döşemeleri, kartonpiyer / alçıpan / boya / badana, ışıklandırma sistemi ve malzemeleri, merkezi ve taşınamaz havalandırma tertibatı, raf, dolap, vitrin, profil askılık ile montaj/demontaj ve işçilik harcamaları desteklenir.
Yurt dışı birimde destek kapsamına alınan markalı ürünlerin pazarlanması gerekir. Ticari gereklilikler nedeniyle destek kapsamı dışındaki markalara ait tamamlayıcı ürün (aksesuar, yan ürün, yedek parça vb.) niteliğinde ürünlerin sınırlı miktarda bulunduğu birimler, tamamlayıcı ürünlerin destek kapsamına alınan markanın önüne geçmediklerinin tespiti halinde desteklenir.
Yurt dışı birimde, destek kapsamında olmayan markalarının da yer alması durumunda, desteklenen markaların oranına göre destek verilir. Destek kapsamındaki tasarımcı şirkete/tasarım ofisine ait olmayan markalar/ürünler var ise veya nihai ürün olarak değerlendirilmeyen hammadde, yarı mamul gibi ürünlerin/markaların yer alması durumunda ilgili birim desteklenmez.
Patent/Faydalı Model/Endüstriyel Tasarım Tescili ve Yurt Dışı Marka Tescil/Yenileme/Koruma Giderlerinin Desteklenmesi
Tasarımcı şirket/tasarım ofisinin destek kapsamındaki marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarıma ilişkin, yurt dışında tescil ettirilmesi ve tescilin yenilenmesine yönelik bütün zorunlu giderleri (marka-patent bürosu hizmeti, danışmanlık giderleri, ilgili ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme giderleri) ile yurt dışı tescilinin korunmasına ilişkin avukatlık ve danışmanlık harcamaları desteklenir.
Patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline konu ürünlere ilişkin destek başvurularının değerlendirilmesi için, destek kapsamındaki markanın marka tescil sınıfı ile destek başvurusuna konu ürünün sınıfının aynı olması yeterlidir.
Alınan danışmanlıklara ilişkin giderler ancak resmi tescil başvurusunun gerçekleşmesi halinde desteklenir.
Tasarımcı ve Modelist İstihdam Giderlerinin Desteklenmesi
Üniversitelerin endüstriyel tasarım veya moda tasarımı ile ilgili bölümlerinde yükseköğrenim görmüş tasarımcılar ile tasarımı ve çizimi belirlenmiş olan konfeksiyon ürünlerinin üretilebilmesi için şablon ve kalıpların hazırlanmasını, ürüne uygun malzeme yapısının tespit edilmesini ve numune dikiminin yapılmasını takip eden, yüksekokul veya meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun modelistlerin brüt ücretleri desteklenir.
Tasarımcı ortaklara ödenen brüt ücret ve benzeri diğer ödemeler desteklenmez.
İstihdam desteğinden yararlandırılan tasarımcı ve modelistlere ilişkin işveren primi ile fazla mesai, sosyal yardım, ikramiye, prim ve diğer yan hak ödemeleri desteklenmez.
Başka kamu kurum veya kuruluşunca sağlanan ve brüt maaşa etki eden (%50 destek oranında artışa sebebiyet veren) diğer destek uygulamalarından yararlanan tasarımcı şirket/tasarım ofisi destekten yararlandırılmaz.
Danışmanlık Giderlerinin Desteklenmesi
Tasarımcı şirket/tasarım ofisinin alacağı aşağıda belirtilen danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler desteklenir.
Danışmanlık hizmeti kapsamında gerçekleştirilen ulaşım ve konaklama giderleri desteklenmez.
Yönetim Danışmanlığı
- Ar-Ge ve Ürün Geliştirme
- Bilgi Sistemleri Danışmanlığı
- Bütçe ve Planlama
- Değer Zinciri Yönetimi
- Değişiklik Yönetimi Süreci
- Depo Analiz
- Fiyatlama ve Kârlılık Yönetimi
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İş Akış Yönetimi Sistemi
- İş Ailesi ve Ücret Yönetimi
- İş Geliştirme
- İş Sürekliliği Yönetimi
- İşletme Sermayesi Yönetimi
- Kalite Kontrol Sistemi Oluşturulması
- Kalite Geliştirme
- Karar Destek Sistemlerinin Oluşturulması
- Karbon Ayak İzi Çalışmaları
- Kurumsal Sorumluluk Çalışmaları
- Kriz Yönetimi
- Kurumsal Kimlik Oluşturulması
- Kurumsal Yönetişim
- Mağaza Açılması ve İşletilmesi
- Mağaza Yönetimi
- Marka Kimliği
- Marka Stratejisi
- Marka Yönetimi
- Operasyonel Strateji
- Organizasyon ve Yeniden Yapılandırma
- Pazara Giriş
- Pazar Konumlandırma
- Pazar Araştırması Çalışması ve Raporları
- Perakende Yönetimi
- Proje Yönetimi
- Risk Yönetimi
- Satış ve Pazarlama Yönetimi
- Sosyal Medya Yönetimi
- Stratejik Pazarlama
- Stratejik Planlama
- Stratejik Şirket Yapılandırılması
- Süreç Yönetimi
- Şirket Kuruluşu
- Şirket Satın Alınması
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Toplam Kalite Yönetimi
- Üretim Performansının İyileştirilmesi
- Üretim Yönetimi
Tasarım Danışmanlığı
- Moda Tasarımı
- Endüstriyel Ürün Tasarımı
- Ambalaj Tasarımı
Hukuk Danışmanlığı
- Yurt Dışı Pazarlara Yönelik Hukuk Danışmanlığı
Bilişim Danışmanlığı
- Araç Planlama Sistemleri
- Bilgisayarlı Tasarım (CAD)
- Doküman Yönetim Sistemleri (DMS)
- Felaket Yönetimi
- E-İş Yönetim Sistemi
- İş Akış - Süreç Yönetim Sistemleri
- İş Zekâsı Yönetim Sistemleri
- Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)
- Kurumsal Performans Yönetimi (EPM)
- Kurumsal Sistem Entegrasyon Hizmetleri
- Lojistik Yönetim ve Optimizasyonu Sistemleri
- Mobil Satış Ekibi Yönetim Sistemleri
- Mobil Satış ve Takip Sistemleri
- Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
- Müşteri Şikâyet veya Çağrı Merkezi Yönetim Sistemleri
- Perakende Yönetimi
- Promosyon Yönetim Sistemleri (TPM)
- Talep Planlama Sistemleri (DMS)
- Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM)
- Üretim Optimizasyon Sistemleri
- Yönetim Raporlama Sistemleri
- Yönetişim, Risk ve Uyum Sistemleri (GRC)
Bilişim danışmanlığı giderleri kapsamında satın alınacak veya kiralanacak yazılım ürün ve hizmetlerinin lisansları, veri tabanı, işletim sistemleri ve bunların yıllık bakım/güncelleme bedelleri ile yazılımların devreye alınması, özelleştirilmesi, iyileştirilmesi ve idamesi için yapılacak danışmanlık, eğitim ve dış kaynak kullanımı harcamaları destek kapsamındadır. Donanıma ilişkin harcamalar desteklenmez.