Apsis Editör Ekibi
26 Eylül 2023

Sağlık Turizmi ve Sağlık Turizmi Destekleri

Sağlık hizmeti verenler için döviz kazandıran turizm: Uluslararası Sağlık Turizmi

Bu yazımızda Uluslararası Sağlık Turizmi nedir, Sağlık Turizmi Teşvikleri neler ve bu teşviklerden nasıl yararlanılır ve teşviklerin ön koşulu olan Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi ve hangi kuruluşların bu belgeyi alabileceğine sizler için değindik.

Sağlık Turizmi nedir?

Türk vatandaşı olmayan veya Türk vatandaşı olmakla birlikte yurtdışında ikamet eden yabancı hastaların yurtdışından ülkemize geçici süreliğine gelerek ülkemizde sağlık hizmeti almaları Uluslararası Sağlık Turizmi olarak tanımlanıyor. Diğer bir deyişle yabancı hastaların plastik-estetik operasyonlar ve diş operasyonları gibi ihtiyaçlarını ülkemizde gerçekleştirebilmesine imkân tanıyan ve ülkemize döviz kazandıran bir turizm çeşididir. Ancak Sağlık Turizmi faaliyeti gerçekleştirmek isteyen kuruluşlar, ilk aşama olarak Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi (yetki belgesi) almak zorunda.

Kimler Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alabilir?

Sezon fark etmeksizin yıl boyunca yabancı hasta kabul eden sağlık kuruluşları ile konaklama, ulaşım, transfer gibi hizmetler sunarak yabancı hasta getirilmesine aracılık eden A grubu seyahat acenteleri (aracı kuruluşlar), yetki belgesi alabilmektedir. Yetki belgesinin alınması, sağlık kuruluşu veya aracı kuruluşun sağlık turizmi desteklerinden faydalanmanın ilk adımını oluşturuyor. Yetki belgesi almayan kuruluşların uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri Bakanlık tarafından durdurulmaktadır.

Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alımında profesyonel destek alın.

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Yetki belgesi sahibi sağlık kuruluşları, medikal turizm kapsamında göz ameliyatları, plastik-estetik operasyonlar, diş operasyonları, kanser tedavileri gibi faaliyetler gerçekleştiriyor. Bununla beraber ülkemiz, sağlık turizmi kapsamında Termal Turizm ve SPA Wellness sayesinde yabancı hastalar için cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Sağlık kuruluşlarının yanı sıra, aracı kuruluşlar da Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alımı sonrasında sağlık turizmi faaliyetleri kapsamında bir acente olarak sağlık turistlerinin ulaşım, transfer ve konaklama gibi faaliyetlerinde hizmet veriyor.

“Sağlık Turistleri” neden ülkemizi tercih ediyor?

Yabancı hastaların sağlık turizmi amacıyla neden ülkemizi tercih ettiğini sizler için derledik. Bunlar;

  • Öncelikle sağlık turistleri için ülkemiz, sağlık turistinin kendi ülkesindeki tedavi masraflarına göre avantajlı fiyat imkânı sağlıyor.
  • Sağlık turistinin kendi ülkesindeki randevu sürelerinin uzun olması, ülkemizin sağlık turizmi yönünden tercih edilmesi için bir başka sebep olarak öne çıkıyor.
  • Yabancı hastaları belki de en çok cezbeden, Sağlık ve Turizm terimlerini birleştiren kısım ise sağlık sorunu çözülen hastanın aynı zamanda ülkemizin turistik imkanlarından faydalanabiliyor olmak.

Bunlarla beraber, Türk sağlık sisteminin uluslararası düzeyde yüksek hizmet standartlarına sahip bir algısının bulunması, sağlık turizminde yabancı hastaların Türkiye tercihini güçlendiriyor.

Sağlık Turizmi Teşvikleri nelerdir?

Yetki Belgesine sahip diş klinikleri, özel muayenehaneler vb. sağlık kuruluşları ile A grubu seyahat acentesi olan aracı kuruluşlar, sağlık turizmi desteklerinden faydalanabiliyor. Üstelik bu destekler harcamalarınız sonrası işletmenize nakden yapılıyor. Peki, ne tür destekler var;

  • Yabancı hasta hedefleyen bir kuruluş, reklam, tanıtım ve pazarlama için ayırdığı harcama bütçesinin %70’ini bütçesine nakden kazandırıyor. Bu destekten 4 yıl boyunca faydalanmak mümkün olup yıllık üst limit 400.000 ABD Doları. Üstelik bu destek imkânı hem A grubu seyahate acentesi olan aracı kuruluşlara hem de sağlık kuruluşları için geçerli.
  • Yabancı hasta getirilmesine aracılık eden acentelere ödenen acente komisyon harcamaları %50 oranında ve yıllık 100.000 ABD Dolarına kadar destekleniyor.
  • Ülkemize getirilen hastaların uçak biletleri hasta başına %50 oranında karşılanıyor ve hasta başına üst limit 1.000 ABD Doları.
  • Sağlık kuruluşlarında çalıştırılan tercümanlar veya alınan tercümanlık hizmeti için yapılan harcamaların %50’si tercümanlık desteği ile yıllık 50.000 ABD Dolarına kadar destekleniyor. 

Bunlara ek olarak diğer Sağlık Turizmi Teşvikleri hakkında bilgi sahibi olun.

Harcama bütçenizin büyüklüğü, rekabette bir adım öne geçmek için en önemli etken. Sağlık Turizmi Destekleri ile harcama bütçenizin en az %50’sinden tasarruf etme imkanını kaçırmayın. Yetki Belgesi alımından, sağlık turizmi desteklerinden faydalanmaya kadar profesyonel danışmanlık hizmeti alabilmek için bize ulaşın.


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp