Sağlık Turizmi Teşviklerinde Önemli Değişiklikler
Sağlık turizmine yönelik teşvik unsurlarını düzenleyen bir önceki mevzuat olan 2015/8 sayılı Karar tamamen yürürlükten kaldırılarak 20.04.2022 tarihli ve 31815 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5448 Sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar uygulamaya alındı. 20 Nisan 2022 Tarihli ve 31815 Sayılı Resmî Gazete’ye buradan ulaşabilirsiniz.
Sağlık tesisleri ile aracı kurumları (seyahat acenteleri) ilgilendiren yönleriyle kaleme aldığımız yazımızda 5448 sayılı Karar’da öne çıkan hususlar şöyle;
- Bazı destek oranları %60’a yükseltildi.
- Döviz olarak belirlenen destek üst limitleri Türk Lirası olarak güncellendi.
- Daha önce desteklenmeyen yeni destek kalemleri uygulamaya alındı.
- Bazı destek kalemlerinden acentelerin de yararlanabilmesi sağlandı.
- Destek süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarılırken, bazı destekler için süre sınırı kaldırıldı.
- Desteklenen birim sayısı 10’dan 25’e çıkarıldı.
- Bazı destek unsurlarında muayenehane ve polikliniklerin destek üst limitleri için farklı tutarlar belirlendi.
- Destek üst limitleri her takvim yılında güncellenecektir.
Destek Unsurları
- Yurtdışı Marka Tescil ve Korunma Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının yurt içinde tescil ettirilmiş markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri %60 oranında ve yıllık en fazla 600 bin TL desteklenir. Desteğin süre sınırı bulunmamaktadır.
- Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının Bakanlık tarafından belirlenen belgelere, sertifikalara ve akreditasyonlara ilişkin giderleri %60 oranında ve belge başına en fazla 600 bin TL desteklenir. Desteğin süre sınırı bulunmamaktadır.
- Acente Komisyon Desteği
Sadece sağlık kuruluşlarının acente komisyon giderleri en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve yıllık en fazla 1,2 milyon TL desteklenir. Muayenehane ve poliklinikler için yıllık üst limit 240 bin TL’dir.
- Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Desteği
Sağlık kuruluşları veya sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından Türkiye’ye tedavi edilmek üzere gelen hastalar için Türkiye’de yerleşik sigorta şirketlerinden yaptıracakları komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası giderleri %70 oranında ve yıllık en fazla 2,4 milyon TL desteklenir. Desteğin süre sınırı bulunmamaktadır.
- İstihdam Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından istihdam edilen, tercüman, çağrı merkezi personeli, rehber, sosyal medya uzmanı ve pazarlama uzmanı ile bakım alanında faaliyet gösteren firmalarda bakım elemanı ve sosyal hizmet uzmanı personelin brüt ücreti, en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve aylık en fazla 18 bin TL’yi aşmamak kaydıyla desteklenir. Desteğin yıllık üst limiti 2,4 milyon TL olup, muayenehane ve poliklinikler için yıllık üst limit 600 bin TL’dir.
- Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından istihdam edilen personelin yabancı dil ve sağlık turizmine yönelik Bakanlıkça uygun görüşen giderleri %60 oranında ve yıllık en fazla 960 bin TL desteklenir. Muayenehane ve poliklinikler için yıllık destek üst limiti 240 bin TL’dir. Desteğin süre sınırı bulunmamaktadır.
- Hasta Yol Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından tedavi edilmek üzere Türkiye’ye getirilen hastaların uçak bileti giderleri, en fazla 5 yıl boyunca, hasta başına %60 oranında ve en fazla 12 bin TL desteklenir. Desteği yıllık üst limiti 6 milyon TL olup, muayenehane ve poliklinikler için yıllık üst limit 600 bin TL’dir.
- Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının yurtdışına yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderleri, en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve yıllık en fazla 6 milyon TL desteklenir. Muayenehane ve poliklinikler için yıllık destek üst limiti 2,4 milyon TL’dir.
Bakanlıkça uygun görülen Birlik tarafından oluşturulan sektörel internet portalına üye şirketler için, destekten yararlanma oranı üyelik süresince %70 olarak uygulanacaktır.
- Yurtdışı Birim Kira Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının vergi, resim ve harçlar dahil brüt kira ve komisyon giderleri ile birimin açılması ve işletilmesine ilişkin belgelendirme giderleri her bir ülke için en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve birim başına yıllık en fazla 1,44 milyon TL desteklenir. Destek verilecek birim sayısı en fazla 25’tir.
- Yurtdışı Etkinlik Katılım Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının Bakanlıkça belirlenen yurt dışı etkinliklere bireysel ve milli düzeyde katılım giderleri %60 oranında ve etkinlik başına 300 bin TL desteklenir. Bakanlık tarafından belirlenen prestijli etkinliklerde en fazla 3 katılım için etkinlik başına 600 bin TL destek verilmektedir. Desteğin süre sınırı bulunmamaktadır.
- Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının Bakanlıkça belirlenen yurt içi etkinliklere bireysel katılım giderleri %60 oranında ve etkinlik başına 300 bin TL desteklenir. Desteğin süre sınırı bulunmamaktadır.
- Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından yurt dışından davet edilen akademisyen, uzman, basın mensubu, deneyimleyici, sektör temsilcilerinin katılımıyla ve münhasıran yurt içindeki tesislerin/hizmetlerin tanıtımına yönelik düzenlenen Bakanlıkça uygun görülen ve bir takvim yılında en fazla 5’er adet gerçekleştirilen eğitim ve tanıtım programlarına ilişkin giderleri, %60 oranında ve program başına en fazla 600 bin TL desteklenir. Desteğin süre sınırı bulunmamaktadır.
- Ürün Yerleştirme Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından, yurt dışında gösterimi yapılan sinema, filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca %60 oranında ve yıllık en fazla 1,2 milyon TL desteklenir.
Uygulama
5448 sayılı Karar’ın kapsamındaki desteklerin başvurularında uygulanacak usul ve esaslar Genelge ile belirlenecektir.
Kararın yayımlandığı tarihten önce gerçekleştirilen ve sonuçlanmamış destek başvuruları ile kısmen veya tamamen ödemesi yapılmış (ödeme belgesi mevcut) destekler için 5448 sayılı Karar yayım tarihinden önce geçerli olan (2015/8 sayılı Karar) mevzuat uygulanacaktır.
5448 sayılı Karar kapsamında yer alan destek limitleri her takvim yılı başında (ortalama TÜFE+ortalama Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.
Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi
2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.