Saç Ekimi Birimi Yönetmeliği Yayımlandı!
Sağlık turizminin amiral gemisi olan saç ekimi faaliyetlerine ilişkin standartlar, 06.05.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Saç Ekimi Birimleri Hakkında Yönetmelik ile belirlendi. Yayımlanan yönetmelikte saç ekimi birimlerinin açılmasına, saç ekimi uygulamasına ait asgari standartlar ile saç ekimi birimlerinde görev yapacak personelin belirlenmesine ve saç ekimi birimlerinin denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar yer alıyor.
Yönetmeliğe göre belirlenen esaslardan saç ekimi birimi kuruluşu, personelin sertifikalandırılması, mevcut saç ekimi faaliyetlerini ve saç ekimi uygulamasına dair dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.
Saç Ekimi Birimi Kuruluşu ve Sağlanması Gerekli Asgari Standartlar
Saç ekimi birimi, sağlık kuruluşları bünyesinde faaliyet izin belgesi alınarak açılabilmektedir. Saç ekimi birimi açmak isteyen sağlık kuruluşları, asgari standartları sağlayarak İl Sağlık Müdürlüğüne başvurmalıdır. İl Sağlık Müdürlüğünden faaliyet izin belgesi alınmaksızın saç ekim birimi açılamaz ve saç ekim faaliyetinde bulunulamaz. Bünyesinde saç ekim birimi kurulan sağlık kuruluşları Bakanlıkça oluşturulan portala kaydedilerek web ortamında herkese açık şekilde yayımlanacaktır.
Bir sağlık kuruluşunda saç ekimi birimi açılabilmesi için aşağıda belirlenen asgari standartların sağlanması gerekir.
- Sağlık kuruluşunda sterilizasyon ünitesi bulunmalı veya sağlık kurulunca sterilizasyon hizmeti satın alınmalıdır.
- Birim bünyesinde Bakanlıkça sertifikası tescil edilmiş sertifikalı personel çalıştırılmalı ve personel standartlarına uyulmalıdır.
- Saç ekimi uygulama faaliyetlerinin yürütüldüğü uygulama odası en az 16 metrekare yarı steril bir alan olmak zorundadır. Uygulama odasının yer ve duvar kaplamalarının yıkanmaya dayanıklı bakteriyostatik maddeden yapılmış olması, yer döşemelerinin antistatik bir maddeyle kaplanması, zemin ve yüzeylerin deterjan, su ve antiseptik solüsyonlar ile temizlenebilir bir yapıda olması gerekir.
- Uygulama öncesi ve sonrası takipler için uygulama odasının dışında, fotoğraf çekme alanının bulunması gerekir.
- Uygulama yapılacak hastalar için hasta bekleme alanı oluşturulması gerekir.
- Saç ekimi uygulayıcı sertifikası bulunan bir tabip, uygulama yapılan en fazla 5 adet uygulama odasından sorumlu olabilmekte ve her uygulama odasında bu tabip gözetiminde ve sorumluluğunda çalışabilen saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikasına sahip en az 2 sağlık meslek mensubu bulunmalıdır.
- Saç ekimi uygulamasının kanal açma aşamasını yalnızca saç ekimi uygulayıcı sertifikasına sahip tabipler yapabilmekte ve sedoanaljezi veya genel anestezi altında uygulama yapılması hâlinde uygulama sırasında anestezi ve reanimasyon uzmanı bulundurulması gerekmektedir.
- Saç ekimi biriminde uygulamaya yönelik bulunması gereken asgari donanım, araç ve gereçler bulundurulmalıdır. Bunlar; pozisyon verilebilir uygulama koltuğu/yatağı, oturma taburesi, ışıklı büyüteç, tıbbi atık kutusu, koter, tansiyon aleti, tıbbi malzeme dolabı, seyyar ışık kaynağı, kimyasal dezenfektanlar, pansuman seti, implant ataçmanları (leser, kavitron, choi, özel pinler gibi), greft hazırlama seti ve masası, küçük cerrahi müdahale seti, saç yıkama koltuğudur.
- Saç ekimi biriminde acil müdahale için bulunması gereken asgari ilaç, araç ve gereçler bulundurulmalıdır. Bunlar; ambu ve maskesi, medikal oksijen kaynağı, oksijen maskesi, nebülize oksijen maskesi, laringoskop, entubasyon tüpü ve guide, larengeal maske 3-4 no, acil ilaçlar (atropin, adrenalin, bronkodilatörler, anti aritmikler vb.) aspiratör ve sondaları, nazogastrik sonda, idrar sondası, damar yolu açma seti, serum, serum seti ve askısı, EKG gösteren defibrilatördür.
Saç Ekimi Uygulayıcı ve Yardımcılarının Sertifikalandırılması
Saç ekimi uygulayıcı sertifikası ve saç ekimi uygulayıcı yardımcısı sertifikası olmayan kişiler saç ekimi yapamaz.
Saç ekimi uygulayıcı sertifikası: Bakanlığın düzenlediği ya da yetkilendirdiği kurumlarca düzenlenen saç ekimi uygulanması konusunda tabibin yetkili olduğunu gösteren belgedir.
Saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası: Bakanlığın düzenlediği ya da yetkilendirdiği kurumlarca düzenlenen saç ekimi uygulanmasına yardım konusunda tabip dışı sağlık meslek mensubunun yetkili olduğunu gösteren belgedir.
Yurt dışından alınmış saç ekimi uygulayıcı sertifikası Bakanlıkça uygun görülmesi halinde geçerli olarak kabul edilmektedir.
Saç ekimi birimlerinde yalnızca Bakanlıkça sertifikası tescil edilmiş sertifikalı personel çalışabilmektedir. Bakanlıkça tescili yapılmış medikal estetik sertifikasına sahip tabiplerden, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ile deri ve zührevi hastalıkları uzmanlarından ayrıca saç ekimi uygulayıcı sertifikası istenmemektedir.
Saç ekimi birimi açmış olan hastane ve tıp merkezleri bünyesindeki saç ekimi birimlerine, Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde saç ekimi eğitim merkezi yetkisi verilebilmektedir. Bu eğitim merkezlerinde tabip ve tabip dışı sağlık meslek mensubu kişiler için ayrı ayrı düzenlenen sertifika programları ile saç ekimi uygulayıcı sertifikası ve saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası verilmektedir.
Sertifikalı eğitim alanı belirleme başvuruları ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Mevcut Saç Ekimi Uygulaması Yapılan Sağlık Kuruluşlarının Durumu
Halihazırda saç ekimi uygulaması yapılan sağlık kurumlarında çalışan tabip dışı sağlık meslek mensupları, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde saç ekimi yardımcı uygulayıcısı sertifikası almak zorundadır. Bu süre içerisinde ilgili tabibin gözetiminde çalışmaya devam edebilirler.
Saç ekimi birimi bulunan sağlık kuruluşlarında en az 2 yıl süre ile adına personel çalışma belgesi düzenlenmiş olan ve aktif olarak saç ekimi biriminde çalışan tabip dışı sağlık meslek mensubuna, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten (06.05.2023) itibaren 6 ay içerisinde Bakanlığa müracaat etmeleri halinde, Bakanlıkça saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası düzenlenir.
Saç ekimi uygulaması yapma izni olan tüm sağlık kuruluşları, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (06.05.2023) 1 yıllık süre içerisinde Yönetmelikte yer verilen şartları sağlamaları halinde saç ekimi uygulamalarına devam edebilirler. Bu süre sonunda, söz konusu şartları sağlayamayan sağlık kuruluşlarının izinleri iptal edilmektedir.
Saç Ekimi Uygulamasında Asgari Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Saç ekimi uygulaması, koruyucu gözlük kullanılarak yapılmalıdır. Uygulama için kullanılan cerrahi aletler ve müdahale setleri steril olmalı, uygulamanın her aşamasında dezenfeksiyon ve sterilizasyona riayet edilmeli, sterilizasyonda basınçlı otoklav veya ultrasonografik sterilizasyon cihazının kullanıldığı sterilizasyon yöntemi kullanılmalıdır.
Saç ekimi uygulama odasında aynı anda sadece bir hastaya saç ekimi uygulaması yapılmalıdır.
Uygulama yapılacak her hastadan aydınlatılmış rıza formu alınmalı, saç ekimi yapılacak alanın uygulama öncesi ve sonrası donör alanı ile saç ekimi uygulanacak alanın fotoğrafları aydınlatma formuna eklenmelidir. Hastalar için Saç Ekimi Birimi Hasta Bilgi Formu doldurulmalıdır. Bakanlık tarafından belirlenen sistem üzerinden doldurulan (yönetmelik Ek’4’te belirtilen) bu formda, uygulama yapılan kişiye ait kişisel bilgiler, uygulanan tekniğin ismi, ekilen kök sayısı ve bölgesi gibi uygulama içeriğinin yöntemi, müdahale öncesi saç kökünün alınacağı ve saç kökünün ekileceği alanın ve müdahale sonrası ilk 72 saat içinde çekilen fotoğraflar ve saç ekimini uygulayan ekibin isimleri yazılmalıdır. Ancak burada belirtelim, sağlık turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalar için ekim sonrası altıncı ayda çekilen fotoğraf şartı aranmamaktadır.
Saç ekimi birimlerinin denetlenmesi, yasaklar ve idari yaptırımlar konulu bir sonraki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Alanında uzman profesyonel ekibimizle sunduğumuz nitelikli danışmanlık hizmetlerimizle tanışmak için bize ulaşın!
Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi
2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.