Apsis Editör Ekibi
27 Eylül 2023

İmalat ve Turizm Yatırımları Yapılacak İnşaat Harcamaları

Bilindiği üzere 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar doğrultusunda, yatırım teşvik belgesi kapsamında Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası sağlanabilmektedir. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin harcamalarda ise daha önce KDV iadesi imkânı yer alıyorken, 15.04.2022 tarih ve 31810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun Geçici 37’nci maddesinde yapılan değişiklik ile imalat sanayii ile turizm sektöründe yatırım yapmak üzere yatırım teşvik belgesine sahip vergi mükelleflerinin inşaat işlerine ilişkin harcamalarına 2025 yıl sonuna kadar KDV istisnası getirilmiştir.

KDV istisnası uygulamasından bahsedeceğimiz yazımızda öncelikle ilgili değişiklik maddesine göz atacak olursak ilgili maddede aşağıdaki hükümlere yer verilmiştir.

GEÇİCİ MADDE 37- İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31/12/2025 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilir. Bu vergiler ve cezalarda zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlar.
Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.
Cumhurbaşkanı, birinci fıkrada yer alan süreyi üç yıla kadar uzatmaya; Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

3065 sayılı Kanunun uygulamasına yön veren Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde 28.05.2022 tarihli ve 31849 sayılı Resmî Gazete ile yapılan değişiklik kapsamındaki uygulamaya yazımızın devamında yer verilmiştir.

İstisnanın Süresi

İstisna hükmünün uygulamasına yönelik olarak 28.05.2022 tarihli ve 31849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandığı üzere Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişikliğe göre, imalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin 01/05/2022 tarihinden itibaren yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilmiştir. Bu tarihten önce inşaat işlerine ilişkin alınan mal ve hizmetlerin istisna belgesine dahil edilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan, yatırım teşvik belgesinin hükmün yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş olması, istisna uygulanmasına engel teşkil etmemekte olup, belge kapsamında 01/05/2022 tarihinden sonra yapılan inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet alımları için söz konusu değişiklik öncesi hüküm uygulanmayacaktır.

İstisnanın Kapsamı

Bahse konu edilen istisna, münhasıran yatırım kapsamındaki inşaat-taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerine ilişkin olup, inşaat işlerinde kullanılan hem hizmet hem de mal alımlarını kapsamaktadır. Ancak yatırım teşvik belgesinde yer alsa dahi, inşaat işlerine ilişkin alınan makine, araç-gereç ve tefrişatın bu istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

Ayrıca, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması, 31/12/2025 tarihini aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarını aşmaması gerekmektedir.

İstisnanın Uygulanması

Yukarıda belirtilen kapsamda alıcıların istisna belgesi sunması doğrultusunda satıcılar, yaptıkları teslim ve hizmet ifalarına ilişkin faturada, istisna kapsamını göz önünde bulundurmak suretiyle KDV hesaplamayacaklardır. Buradan hareketle, istisnadan yararlanmak isteyen yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefler öncelikle KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunmalıdır.

İstisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin istisna belgesinin imza ve kaşe tatbik edilmiş bir suretini mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan satıcıya vermeleri gerekmektedir. Zira bu belge, satıcılar tarafından 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak saklanmalıdır. Bu belge olmadan istisna uygulanması halinde, ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden satıcı ile birlikte teslim ve hizmet yapılan alıcı da müteselsilen sorumludur.

Kendisine teslim veya hizmetin istisna kapsamına girdiğini gösteren belge verilen satıcı mükellefler, başka bir şart aramaksızın istisna kapsamında işlem yapacaktır. Daha sonra işlemin, istisna için ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan tahsil edilmektedir.

İstisnanın Beyanı

İstisna kapsamında yapılan teslim ve hizmetler, teslim ve hizmetin yapıldığı döneme ait KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” sekmesi/kulakçığı, “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 339 kod numaralı “İmalat Sanayii ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler” satırı aracılığıyla beyan edilmektedir.

İstisna Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar

Mal teslimi ve hizmet ifası gerçekleştikçe alım/satım bilgileri sisteme girilmelidir. Alımlara ilişkin fatura tarih ve numarasının istisna belgesine dayanak oluşturan elektronik ortamda doldurulan listede yer alması gerekmektedir. Diğer taraftan, satıcıların KDV iade taleplerinde, istisna belgesi ve sisteme kaydedilen alış ve satış giriş bilgilerinin dikkate alındığı unutulmamalıdır.

İstisna belgesi, süresinin sona erdiği tarih itibarıyla vergi dairesine ibraz edilerek kapatılmalıdır. İstisna belgesinde yer alan mal ve hizmet bölümlerinin satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığı kontrol edilerek kapama işlemi yapılmaktadır.

İstisna kapsamındaki mallar ithalat yoluyla temin ediliyorsa, söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilmelidir. İlgili gümrük idaresi, istisna kapsamında ithal edilen mala ilişkin bölümü doldurmakta ve onaylamaktadır.

Projeler revize edilmişse, elektronik ortamda sunulan mal ve hizmet ifa listesi ve dolayısıyla istisna belgesi de revize edilmelidir.

Aynı satıcıdan yapılan birden fazla mal ve hizmet alımına ilişkin harcamaların proje maliyetinin binde 5’ine kadar olan kısmı tek satır olarak girilebilir. Bu şekilde birden fazla satır yazılabilir. Ancak, bu satır tutarlarının toplamının proje maliyetinin yüzde 10’unu aşmaması gerekir. Bu durumda mal ve hizmetin cinsi, miktarı, tutarı gibi hususlar anlaşılır bir şekilde detaylı olarak yazılmalıdır.

Yatırımın Tamamlanmaması

3065 sayılı Kanunun Geçici 37’nci maddesine göre, yatırım teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergi yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmektedir.

Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlamaktadır.

Sözün Özü

İlgili kanun ve tebliğ çerçevesinde gerçekleşecek uygulamanın muhtelif detaylarında yaşanabilecek boşluklar zaman içerisinde giderilebilecektir. Bu yönüyle bağlı olunan vergi dairelerince yapılacak uygulamanın ve güncel gelişmelerin takip edilmesinde fayda görülmektedir.

Yatırım teşvik belgesi alımında ve belge alımı sonrasında gerçekleşecek tüm iş ve işlemlerde profesyonel danışmanlık hizmetinin adresi Apsis Danışmanlık Hizmetleri ile tanışmak için bize ulaşın.


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp