Apsis Editör Ekibi
13 Mayıs 2024

Girişimci Destek Programı Yayımlandı!

Ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörler öncelikli olmak üzere yeni kurulan işletmelere Girişimci Destek Programı sayesinde 2 milyon TL’ye kadar destek veriliyor!

10 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan program kapsamında İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere 2 destek verilmektedir. 

İlk dönem başvurular, 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

İş Kurma Desteği

İş kurma desteği kapsamında Kuruluş Desteği ve Personel Giderleri Desteği olmak üzere %100 oranında ve geri ödemesiz destek verilir.

  • Kuruluş Desteği kapsamında, gerçek kişi işletmelere 10.000 TL, sermaye şirketi (LTD, A.Ş.) işletmelere 20.000 TL verilmektedir. 
  • Personel Giderleri Desteği kapsamında, SGK prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem (yıl) için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanır. Bu destekten 3 yıl boyunca yararlanılabilir.

İş Geliştirme Desteği

36 ay süreli projede aşağıda belirtilen harcamaların %80’i geri ödemeli olarak desteklenir. 

  • Personel Giderleri Desteği
  • Makine-Teçhizat ve Kalıp Giderleri Desteği
  • Yazılım Giderleri Desteği
  • Hizmet Alımı Giderleri Desteği (eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri)

Desteğin üst limiti 1.500.000 TL’dir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150.000 TL ilave edilmektedir.

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup, geri ödeme 36 aylık program süresi sonunda başlayacaktır.

İş kurma ve iş geliştirme desteğinden yararlanan bir işletmenin alabileceği toplam destek tutarı en fazla 2 milyon TL’dir.

Destek Verilecek Sektörler

İş kurma desteğine KOSGEB tarafından destek verilen tüm şirketler başvurabilir. 
İş geliştirme desteğine ise NACE koduna göre aşağıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren şirketler başvurabilir.

  • C-İmalat
  • 61-Telekomünikasyon
  • 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
  • 63-Bilgi hizmet faaliyetleri
  • 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

Başvuru Şartları

İş Kurma Desteğine başvuru yapmadan önce girişimci geleneksel girişimci eğitimini tamamlamalıdır. İş Geliştirme Desteğine başvuru yapmadan önce ise girişimci, ileri girişimci eğitimini tamamlamış olmalıdır.

Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmede münferiden temsile yetkili olarak kurucu ortak payı en az %50 olmalı ve bu payın destek programı süresince %50’nin altına düşmemesi gereklidir.

İş kurma desteğine işletme kuruluş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde, iş geliştirme desteğine ise işletme kuruluş tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde başvuru yapılabilmektedir.

Girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %25 ve üzeri ortaklığının/sahipliğinin bulunmaması gereklidir.

Destek Programına Başvuru Takvimi

İş Kurma Desteğine sürekli başvurulabilecektir. İş Geliştirme Desteği başvuruları ise yılda belirli dönemlerde yapılacak olup, ilk dönem başvurular 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasındadır. Devam eden süreçte başvurular her yıl Ocak, Nisan ve Eylül ayında yapılabilecektir.

İş geliştirme desteği kapsamında alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanacak ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilecektir.


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp