Apsis Editör Ekibi
3 Ağustos 2024

Dijital Dönüşüm Destek Programı Çağrısı Yayımlandı!

Teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilmesi ile üretim ve tedarik zinciri süreçleri iyileştirilerek verimliliğin artırılması, küresel rekabette üstünlük kazanılması ve Türkiye'nin teknolojik yetkinliği yükseltilerek katma değerli ürünler üretilmesini amaçlayan yatırımların desteklenmesi amacıyla Dijital Dönüşüm Destek Programı destek çağrısı 26/07/2024 tarihinde yayımlanmıştır.

İmalat sanayinde ve en az 5 yıldır faaliyet gösteren şirketlerin başvurabildiği programda verilecek desteklerle işletmelerin dijital dönüşüm yolculuğunda maliyet azaltımı, kalite artışı, yetkinliklerin gelişmesi ve daha rekabetçi olunması hedeflenmektedir Dijital Dönüşüm Destek Programı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da yer alan “Öncelikli Yatırımlar” kapsamında destek verilmektedir. Böylece işletmelerinin yüksek teknolojili ve verimli üretime geçiş amacıyla yapacakları dijital teknoloji yatırımları, yatırımın yerinden bağımsız bir şekilde yatırım teşvik belgesi kapsamında aşağıda belirtilen 5. bölge desteklerinden faydalanacaktır.

  • KDV İstisnası
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti (ithal makine-teçhizat için)
  • Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi (toplam yatırımın 5. Bölge için %40’ı veya 6. Bölge için %50’si)
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (toplam yatırımın 5. Bölge için %35’i 7 yıl süreyle, 6. Bölge için destek limiti olmadan 10 yıl süreyle)
  • Faiz/Kâr Payı Desteği

6. bölgede yapılacak yatırımlarında kendi bölgesine (6. bölge) ait destekler verilecektir.

Başvuru Şartları ve Süreç

İmalat sanayinde ve en az 5 yıldır faaliyet gösteren şirketlerin program kapsamında asgari sabit yatırım tutarının 30 milyon TL olması gereklidir. Çevrimiçi olarak yapılacak başvuruda sırasında, son 6 ay içerisinde hazırlanmış Dijital Olgunluk Değerlendirmesi, Yol Haritası, Yatırım Planı ve Kapasite Raporu sunulmaktadır.

Yapılan başvuruda, yatırım planı ile yol haritasında belirlenen ihtiyaçlara göre gerekli yatırımların yapılabilmesi için bir harcama listesi sunulur. Harcama listesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan “Ürün Listesi” ile uyumlu olmak zorundadır. Harcama listesinin programa ve Ürün Listesine uygunluğu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından başvuru tarihinden itibaren 30 iş günü içinde incelenir ve değerlendirilir. 

Program kapsamında alınan yatırım teşvik belgesi süresi boyunca, her bir takvim yılında gerçekleştirilen dijital dönüşüm yatırımlarına ilişkin gelişme raporu, takip eden takvim yılının Ocak ayının sonuna kadar Bakanlığa bildirilir.

Dijital Olgunluk Değerlendirmesi, KOBİ’ler için TÜSSİDE tarafından, büyük işletmeler için ise MEXT tarafından yetkilendirilen değerlendirici listesinde yer alan gerçek/tüzel kişi tarafından yapılmaktadır. Sunulacak bir diğer husus olan yol haritasının en az 5 yıllık dönemi kapsaması gerekmektedir.

Yatırım Planı, yatırımın kapsamını, teknik, ekonomik ve mali bilgilerini, harcama listesini, proje takvimini, dijital dönüşüm ekibini ve iş planını içerir. Yatırım planı değerlendirici ve yatırımcı işletme tarafından yol haritası ile uyumlu olarak hazırlanır.

Yatırım süresi içeresinde dijital dönüşüm yatırımlarının başarı ile yürütülmesi amacıyla işletmenin Dijital Dönüşüm Ekibi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Dijital Dönüşüm Yetkinlik Geliştirme Programı’nı tamamlar.

Detaylı bilgi ve hizmet için bize ulaşın!


Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi

Apsis Editör Ekibi

2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.

Whatsapp