Çetin dönemlerde etkin katkı: Devlet Destekleri
COVID-19 girizgahıyla başlayan yazılar artık usanç verdi. Bu yazıda işletmelerin işine yarayacak bazı bahisler yer alıyor. “Yeni normalde” zor durumda kalan işletmeler, kamu tarafından sübvanse edilmeye çalışılsa da ülke bazında bu katkı sınırlı/yetersiz kalabiliyor. İşletme sahiplerine, “bu yazıyı okudum hayatım değişti” dedirtemesek de bu yazı sayesinde katma değerli bir dokunuş hedefliyoruz.
İşletmeler için öz sermaye, her dönem için en önemli finansman kalemlerinden olmuştur. Öz sermaye dışındaki diğer finansman kalemlerinin ise kısa ve uzun vadede işletmelere bir yükümlülük/maliyet oluşturduğu aşikâr. Bu yazının konusu, sermaye ve diğer finansman kalemleri değil, aksine işletmelere ek finansman sağlayacak olan harcamaların, masrafların işletmelere geri kazandırılması olarak niteleyebileceğimiz devlet destekleri, tabir-i diğerle teşvikler.
İşletmenizin,
- İstihdama katkı yönüyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun,
- Üretici, ihracatçı firmaların kendisini geliştirmeye, yurt dışı pazarlara açılmasını sağlamaya ve girişimcilere yönelik olarak KOSGEB’in,
- Mal veya hizmet ihraç edip, ihracatı artırma endeksli harcama yapan firmalara yönelik Ticaret Bakanlığı’nın
teşviklerinden faydalanarak, masraflarını geri aldığını, azalttığını hatta nakdi destek sağlayabildiğini biliyor muydunuz?
İşletmede çalıştırılan her personel SGK primi yönüyle bir maliyet olsa da aynı zamanda bir teşvik unsuru. Bir personel için kimi zaman aylarca SGK primi ödememek söz konusu olabiliyor. İşletmelerin aylık SGK ödemesini azaltması için bu çok ciddi bir katkı sağlıyor.
Personelin SGK priminin yanı sıra KOSGEB’ten en az 2 yıllık mezunlara aylık maaşının %80’ine kadar varan yaklaşık 50 bin TL nakdi destek sağlanabiliyor. Yurt dışı pazarlara açılmak isteyen firmalarda bu tutar 90 bin TL’ye ulaşıyor.
Ürettiği ürünlerin belirli bir standartta olduğunu belgelemek isteyen işletmeler, ISO, OHSAS, TSE, CE gibi belgeler için yaptığı harcamaları KOSGEB desteği sayesinde nakden finanse edebiliyor. Mesleki yeterlilik belgeleri de bu kapsamda değerlendiriliyor.
Uzun lafın kısası, istihdam, yazılım, belgelendirme, girişimcilik, çeşitli hizmet alımları, tasarım ve daha bir çok kalem KOSGEB tarafından desteklenebiliyor.
İhracata başlamak, ihracatta pazar payı artırmak isteyen işletmeler, yaptıkları reklam harcamalarını, SEO hizmet bedellerini, web sitesi tasarımlarını Ticaret Bakanlığı teşvikleri ile harcamalarının neredeyse yarısını finanse edebiliyor.
Yurtdışında bir ofisiniz, showroom veya deponuz, herhangi bir şekilde birimini varsa Ticaret Bakanlığı, 25 birime kadar ödenen kira tutarının yaklaşık olarak yarısını karşılıyor. Operasyonlarını yabancı ülkelerde daha çok hızlandırmak için işletmelere olağanüstü bir destek. Yurt dışında birim açarsınız da markanız olmaz mı? Yurt dışında marka tescili için yaptığınız harcamaları yarısını Ticaret Bakanlığı karşılasın.
Hasılı, onlarca teşvik kalemi var ve bunlardan habersiz binlerce işletme bulunuyor. Sizlere kazandırmaya odaklanan ekibimize ulaşın, işletmenizin teşvik analizi yapalım, desteklerden faydalandıralım.
Diğer Blog Yazılarına Göz Atın
Apsis Editör Ekibi
2019 yılından bugüne kadar devlet teşvikleri alanında faaliyet gösteren Apsis Danışmanlık Hizmetleri, sağlık turizmi, imalat sanayi, ihracatçı işletmeler ile çeşitli KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde terzi usulü anlayışı profesyonel bir yaklaşımla yerine getirerek milyonlarca lira devlet desteğini işletmelere kazandırmaktadır.